AngstruitersVeel mensen rijden paard, ondanks dat ze regelmatig angstig zijn... Angstruiters hebben vaak last van ongewenste spier-geheugen, daarom is het lastig om van de angst af te komen. Als het paard schrikt, zijn er grote bewegingen, snelheid en van alles dat heel snel gebeurt. Dat maakt het zo moeilijk om je eigen slechte gewoontes en reacties te veranderen... Als je dan stijf op je geschrokken paard zit, val je al snel voorover als je paard plotseling van richting of snelheid verandert. Omdat je je balans verliest en voorover valt, grijp je je vast met je onderbenen en je zwaartepunt komt naar voren, waardoor je paard weer een voorwaartse impuls krijgt. Dit geeft hem zeker geen vertrouwen.
Als je meestal zo gespannen rijdt omdat je paniek verwacht, zal elk paard al van die spanning in paniek raken. Eigenlijk doet het paard dat omdat jij het van hem vraagt. Jammer genoeg zal tijd dit probleem niet oplossen. De angstruiter heeft een gewoonte ontwikkeld en je spieren zijn geconditioneerd om te spannen tijdens het rijden. Als je hier vanaf wilt komen en weer prettig wilt rijden, zul je actief moeten werken en leren om dit te veranderen.

De beste aanpak is om eerst weer te leren ontspannen en in balans op een paard te zitten. Dit lukt het beste met een instructeur die je kan helpen, in een situatie die voor de angstruiter veilig voelt. Bijvoorbeeld door samen buiten te rijden, misschien wel als handpaard bij je instructeur, of in de bak of aan een longe. Dit werkt al als een toverformule! Je spieren leren dat paardrijden niet (meer) het signaal is om alles aan te spannen. Dat het rijden daarna veel beter gaat is logisch, immers de ruiter geeft nu geen stressignalen meer aan zijn paard en het paard raakt dus niet meer in paniek en schrikt veel minder snel.
Als je ontspannen bent, kun je veel beter voelen wat je paard doet en je spieren gericht aanspannen om subtiel met je paard te communiceren. Daarnaast zit je dan ook nog eens vanzelf beter en stabieler op je paard.

Helaas zijn er een aantal ruiters waar deze oefening niet genoeg voor is. Telkens weer vervallen ze in hun oude rijfouten van spanningen. Alle gespannen ruiters moeten leren om altijd hun spieren te ontspannen. Dus voordat je bijvoorbeeld de weg op gaat, moet je zorgen dat je relaxed en ontspannen bent. Als dat al niet zo is, kun je het beste eerst halthouden en een ontspanningsoefening doen. Door je schouders naar voren en achteren te bewegen, met je vingers te bewegen, rustig je hoofd rond te rollen en diep adem te halen. Dit doen je tot je volledig ontspannen bent. Dat stoppen in elke situatie wanneer je weer stijf wordt, is cruciaal. Zelfs als dat om de 10 seconden moet gebeuren, moet het toch elke keer weer gebeuren!
Alleen zo leren je spieren om ontspannen te blijven; onder elke omstandigheid. Pas daarna kan je lichaam ook in panieksituaties ontspannen blijven. Eerst zullen dit stoppen en de ontspanningsoefening vaak nodig zijn, maar in de loop van enkele weken leren je spieren steeds beter om te ontspannen. Dan wordt de noodzaak om te stoppen steeds minder en bereik je de ontspanning ook steeds sneller. Op een dag kan je paard natuurlijk toch nog ergens van schrikken en merk je dat je ook tijdens noodstops of spannende situaties veel beter kunt blijven zitten en rustig reageren. Je lichaam heeft dan geleerd om ontspannen te blijven. Ontspanning is de sleutel naar een goede balans op elk moment! Die verbeterde balans helpt je vervolgens ook met het verbeteren van de timing van je hulpen en het verfijnen van de communicatie met je paard.