De kunst van het intölten
Het frustrerende van IJslanders inrijden is dat alle mensen, die hun rijcarriere met driegangers begonnen zijn, maar moeilijk het juiste balanspunt kunnen vinden om de tölt te rijden. Het is natuurlijk heel lastig en jammer als je afhankelijk bent van anderen om je paarden in te tölten tot rijpaard voor je zelf of om ze te verkopen. Zelf kan ik me het niet meer zo goed herinneren hoe het is om alleen driegangers te rijden. Dus bij het intölten van de jonge paarden deed ik gewoon even rechtstellen, achterhand eronder drijven, eventueel de voorhand een beetje omhoog rijden. Door de goede halve ophouding op het juiste moment uit te voeren, breek je de diagonaal of anders de lateraal en zie daar; de eerste stapjes tölt zijn gemaakt! Braaaf paardje! Maar dan.......
Leg het maar eens begrijpelijk uit aan iemand die dat nog moet leren! Dat vergt een gevoel voor de takt en beweging in de gangen en dat vergt vele uren oefenen, oefenen en oefenen!
Om IJslanders te kunnen intölten moet je al een bepaald rijkunstig nivo hebben. Een onafhankelijke zit is daarbij wel het allereerste. Dat betekend dat je zonder handen in alle gangen ontspannen op het paard kunt blijven zitten en aldoor je balans hebt. En dat je dan in die gangen ook nog je benen een voor een en bovenbeen en onderbeen apart kunt gebruiken, en je armen en je handen onafhankelijk van elkaar kunt gebruiken...... Probeer het maar eens uit en voel dan hoe je je handen nodig hebt voor je balans en of je je ene onderbeen apart kunt bewegen.......
Bij "grote paarden" zie je dat nivo pas, als de ruiters kunnen aangalopperen vanuit stap en changementen kunnen rijden. Die mensen zitten onafhankelijk! Maar zoveel ruiters bereiken dat nivo nooit. Ze komen niet toe aan de fase dat ze tijdens alle bewegingen die het paard maakt om te kunnen lopen, kunnen VOELEN wat het paard doet met lijf en mond. Terwijl deze informatie van het paard, de ruiter verteld hoe het met staat met bijvoorbeeld zijn verzameling, de soepelheid en de welwillendheid van het paard staat. Paardrijden is vooral veel communiceren!
Pas daarna komt het moment dat de ruiter geleerd heeft hier automatisch op in springen en terug communiceert met het paard. Intölten gebeurt op dat niveau. Je begrijpt misschien wel dat er heel wat paardrijuurtjes met goede paarden gereden moet hebben, voordat je dat allemaal geleerd hebt. Andersom betekent het ook dat je op veel paarden gereden moet hebben die jou dat kunnen leren!
Wij balen er daarom van dat op de meeste maneges hier geen aandacht aan wordt besteedt!