Leiderschap verwerven in drie stappen
De basis van het paardrijden en omgang met paarden is: vragen tot het paard geeft. Je geeft spanning op geleidetouw of teugel, je wacht tot je paard zo reageert dat de druk weg valt ( b.v. een stap doen, of het hoofd wenden) en als dat gebeurt, laat je onmiddellijk ook de druk wegvallen; je geeft na. Het wegvallen van de druk is DE reden voor een paard om mee te lopen; door mee te geven valt het de druk weg. Als je al je vragen en oefeningen zo opbouwt, zal je paard begrijpen wat je van hem verlangt en snel leren.
Bij al je vragen aan je paard volg je ALTIJD het drie stappen systeem:
1. eerst vraag je licht om respons,
2. dan vraag je nadrukkelijk om respons; en komt er nog geen reactie
3. dan
EIS je respons.
Deze drie stappen vormen altijd de basis van de omgang met dieren. Het systeem lijkt heel simpel, maar vaak kom je er snel achter dat je zelf heel inconsequent bent. Heel vaak vraag je iets aan je paard en geef je het al weer op voordat je paard reageerde op jou verzoek. Je geeft je paard gelijk (toch maar niet dat zijweggetje in, of: dan misschien maar niet harder lopen). Voor mensen onderling is dat heel normaal en geen enkel probleem, maar in de omgang met dieren wel.
Alleen door duidelijk en consequent te zijn, houdt je een paard zacht op je signalen en neemt het je serieus als leider. En een paard spiegelt jou. Ergo neem jezelf serieus: ALS je wat vraagt, dan MOET het paard reageren. Wanneer je twijfelt, vraag dan niet. Als je bv “HO” roept en het paard stopt niet, heb je hem geleerd dat “ho” niet altijd stilstaan hoeft te betekenen!
Het gaat niet om het onderwerpen van je dier, maar om het verwerven van leiderschap. Alle groepsdieren, zoals honden en paarden, voelen zich het gelukkigst als ze weten wie de leiding heeft. Hun streven is (afhankelijk van hun karakter) niet om zo hoog mogelijk in de rangorde te staan, maar juist om hun eigen plek in de rangorde te kennen. Dat geeft een paard zekerheid en rust. Als je iets van zo'n kuddedier wilt, is het eerlijker en makkelijker voor elkaar te krijgen als jij de leiding neemt.