Leren met paarden



Van paarden kun je ontzettend veel leren over je eigen gedrag en hoe je overkomt op anderen. Vervolgens kun je dit gebruiken om je gedrag en houding aan te passen en te oefenen. Bijvoorbeeld om te weten hoe je op anderen over komt, maar ook om je leiderschap te versterken. Hoe komt het dat dit zo goed werkt? Hiervoor is wat theorie over het aanleren van gedrag en communicatie nodig.

Paarden zijn in hun gedrag vergaand constant, maar ook betrouwbaar en in veranderingsprocessen goed inzetbaar. Zij zijn in principe goedmoedig. Paarden blijven altijd zichzelf en kunnen zich niet anders voordoen. Paarden voelen stemmingen heel goed aan en hebben een goed gevoel voor een stem. Ze geven hierop dan ook onmiddellijk feedback. Ze laten angst, ongeduld, onrust en onzekerheid goed zien en reageren snel op afgegeven signalen. Zo dagen ze je uit tot reageren en tot handelen.
Paarden zijn tegenover mensen gereserveerd, maar zijn tegenover zwakkeren aanvoelend en voorzichtig. Paarden zien niet of je de juiste mode draagt, veel verdient of een dure auto rijdt. Ze beoordelen je op je gedrag en je houding. Paarden spreken niet: ze beoordelen je slechts op je non-verbale gedrag (je houding en bewegingen). Misverstanden die tussen mensen vaak ontstaan doordat we verschillende boodschappen geven met ons lichaam en in woorden, wordt zo voorkomen. Paarden bieden zich niet zoals honden aan, maar laten zich wel door je werven. Daarom is het een hele belevenis als je opeens toenadering krijgt van een paard. Paarden reageren daarbij niet menselijk; ze kunnen ons niet beschouwen, niet roddelen, geen wraak nemen of over ons nadenken. Ze nemen het leven zoals het hier en nu is: Als jij nu verandert reageren ze meteen anders op je!