Leren trainenHet meest voorkomende probleem waarbij ruiters hulp vragen van een trainer of instructeur is de klacht:
"Hij doet het niet............................................." Professionele trainers horen dit veel vaker van vrijetijdsruiters. De meeste hobbyisten hebben wel wat problemen met het rijden en trainen van hun paarden. Als je een van hen bent: je zit in hetzelfde schuitje als zoveel andere mensen.

Ten eerste is het echt niet eenvoudig om een paard ertoe brengen om op een gevorderd nivo te presteren. Leren paardrijden en leren paarden te beleren is vergelijkbaar met het aanleren van een vechtskunst. Net als bij een vechtskunst moet je focus en concentratie combineren met timing en coordinatie. Maar omdat er een ander levend wezen bij betrokken is (het paard dus), is het veel complexer.
Realiseer je dus dat als je ook maar een beetje succes hebt met het trainen van je paard, dat je het al geweldig doet! Zelfs als je vooruitgang pijnlijk langzaam gaat, zou je jezelf hier al heel terecht goed over mogen voelen. Het wordt pas een beetje gemakkelijkals je er heel veel tijd in hebt gestoken en tientalen of honderden paarden hebt gereden om te oefenen. Om iets echt goed te kunnen moet je er 10.000 uur geconcentreerd mee bezig zijn geweest!

Na je te hebben uitgelegd hoe complex het is om paarden te leren rijden en trainen, is er ook goed nieuws: Bijna iedereen die het echt wil, kan leren hoe het moet!
Echt waar, als je daarbij je dan ook nog voldoende mentaal kunt focussen en je in staat bent om problemen te analyseren en lichaamstaal kunt lerenlezen, kan je hoogst waarschijnlijk ook leren een paard te trainen. De grote succesfaktor hierbij is het bewustzijn over wat je aan het doen bent en de mogelijkheid om dingen te veranderen als je ontdekt dat je iets fout doet. Dit" bewustzijn en de mogelijkheid tot verandering zijn de belangrijkste voorwaarden om het te leren.
Er zijn mensen mensen die elke trainingstechniek op de wereld betudeerd hebben. Ze kennen zelfs een aantal methodes van buiten. Maar verassend genoeg werkt geen van deze methodes bij hen. Als ze een methode op hun paard uit proberen, reageert deze niet zoals bedoeld. Waarom denk je dat dat zo is? Waarom reageert hun paard niet op hen als ze op de video wel doen?
De grootste kans is dat ze niet precies hetzelfde doen als de professionele trainers die ze na proberen te doen. Met andere woorden; ze gebruiken hun handen, benen en lichaam niet zoals ze denken dat ze ze gebruiken. Hierdoor voeren ze wel trainingstechnieken uit, maar er zit geen vooruitgang in de training.
De belangrijkste les is daarom: Alleen perfect oefenen maakt het uitvoeren perfect!!

Wees daarom altijd geconcenteerd en zeer kritisch op je bewegingen, timing en lichaamsgebruik.