Paard en mens
Om het paard iets duidelijk te maken, gebruiken we lichaamstaal, want spreektaal begrijpen paarden van nature niet. We maken met onze lichaamshouding duidelijk aan het paard wat we willen. Het paard kent deze taal, want het is de taal van de kudde. Net alsof het paard in onze kudde leeft.
Wij moeten eerst de leiding nemen, zodat het paard je interessant genoeg om naar te luisteren.
Het is voor een paard heel natuurlijk om een leider te hebben. In de kudde vertelt een van de paarden de rest immers wat er gebeuren moet. Het is daarom niet eerlijk je paard soms de leider te laten zijn en daarna zelf weer de leiding terug te vragen. Jij bent de leiding dus is het jou verantwoordelijkheid om te kiezen wat goed en fijn is voor hem.
In de kudde heerst hiërarchie; het ene paard is meer de leider dan het andere paard en de paarden weten dat ook van elkaar. Dat is om in geval van nood de kudde bij elkaar te houden, maar ook om de orde en de rust binnen de kudde te houden. Een paard wil graag zekerheid over zijn plaats in de rangorde. Hij eist zekerheid. Bij onduidelijkheid over het leiderschap gaat hij zich vervelend gedragen, want hij wil dan weten of hij misschien meer de leider is.
Doordat iedereen zijn plaats in de kudde weet, overleven de kuddes. De leider zijn, is niet hetzelfde als wreed en overheersend zijn; een leider is diegene die oplossingen weet uit benarde situaties!
In de omgang met paarden hebben wij meestal groot respect voor een paard. Groot en sterk, zacht en mooi. Genoeg om tegen op te kijken. Maar heeft het paard wel respect voor ons?
Een leider wordt je niet zozeer door kracht en geweld, maar juist ook door “betrouwbaar” gedrag en zekerheid uit te stralen, oplossingen te kunnen bedenken in voor het paard moeilijke situaties en…. Door altijd voor het paard voorspelbaar te zijn: Dus je moet altijd rechtlijnig en duidelijk te zijn!
Om een paard te overtuigen, moet hij je ook werkelijk zien staan. Je moet dus interessant worden in de ogen van het paard. Een paard dat op zijn wenken wordt bediend, zal zich ook als een koning gaan gedragen. Hij ziet zijn personeel niet eens. Hij staat dan zomaar op je voet of vlucht voor een auto.
Het is dus belangrijk dat je het paard bewust maakt van jou. Daarvoor gebruiken we de taal die de paarden ook onderling gebruiken: lichaamstaal, want dat is
Paardentaal.