Rijden op IJslandersMeestal gebruiken we IJslanders als rijpaard. Springen en dressuur kunnen ze wel, maar het zijn geen specialisten. Vooral buiten rijden of Voor de wagen heeft voor de paarden de voorkeur.

Lichtheid, oplettendheid, betrouwbaar in omgang en grote wil om te lopen. Dat zijn typische kenmerken voor een IJslands paard. De basis hiervoor wordt gelegd bij de opvoeding en bij het inrijden.

De aanleg om de gangen zuiver te houden is per paard verschillend. Sommige paarden hebben een vloeiende overgang van draf -tölt-telgang en zijn in staat de niet zo routineuze ruiter voor het lapje te houden en in plaats van tölt hun voorkeursgang te lopen. Goed onderscheiden gangen wordt daarom gezien als een kwaliteitsaspect van een IJslander.

Om te kunnen tölten moet een IJslander aan een aantal randvoorwaarden voldoen. Hij moet voldoende voorwaarts zijn ( reageren op geringe kuitdruk of beter nog, van zich zelf veel looplust hebben) en hij moet sensibel in de mond zijn (bitwijs op lichte druk). Om een paard zo te krijgen zijn we in de jeugd van het dier al op een lichte eigen manier met ze bezig.

De mate waarin een paard lateraal is, bepaald op wat voor wijze je een paard moet rijden, De ene mens zal voorkeur geven aan een meer dressuurmatige rijstijl. Zij verkiezen vaak een vierganger. Mensen die van lichte paarden houden en een speelse manier van rijden, zweren vaak bij vijfgangers. De voorkeur is een kwestie van smaak.

IJslanders zijn de ideale paarden voor eigenaren met wisselende werkzaamheden. Als regel kan je ze best eens een weekje niet rijden. Als ze in de tussentijd heerlijk buiten kunnen spelen met andere paarden, hebben ze na een week niet veel van hun conditie verloren. Het verdient zelfs de aanbeveling om per week een of twee dagen rust voor je paard in te plannen. Als je paard een tijd intensief hebt gereden is of als het paard een langere periode gewerkt heeft, is een vakantie erg ontspannend. Na deze vakantie pak je snel weer op waar je geëindigd was. Ook omdat het paard er weer zin in heeft, worden jullie resultaten vaak echt beter.